Hoppa till innehåll
  • Öppettider:
  • Vardagar 12-18
  • |
  • Helg 12-16

Jimmy Wänfelt

Jimmy Wänfelt började som Tatueringslärling under Roman Sestakov i Huddinge imitten av 2019. Och sedan under Daniel Kulagin på Kontrast Ink Gallery sedan början av 2021. Sista augusti 2023 gick Jimmy klart sin lärlingstid och tatuerar numera på heltid. Jag gör mestadels tatueringar i black n grey realism, där djurmotiv och porträtt med hög kontrast och detaljrikhet är min specialitet. Jag gör även designs med pricktecknik och motiv i färg. Jag har stor erfarenhet av coverup designs, oftast med en större komposition, som förvandlar bort det tidigare motivet så att ingen kan förstå att det funnits något under innan.

Sedan jag var barn har jag haft konsten med mig genom livet. Men de senaste fem åren har jag jobbat med den professionellt som träbränningskonstnär. Det tog inte lång tid från att jag började elda tills det att jag kunde försörja mig på min konst, vilket alltid har varit en dröm. Det är väldigt givande att min passion för denna konstform uppskattas så. Nu pryder mina träverk hundratals hem från smått till stort. Det är ett väldigt spännande medium att jobba med. Förutom den ständiga spänningen med lågans desktruktiva kraft, så finns det även utrymme att göra på otroligt många sätt. Så för någon med en kreativ ådra är pyrografi perfekt.

Pyrografi är när man bränner med låga eller brännpenna för att få fram motiv i trä. Det är användning av blå låga mot metallskrot som är min specialitet. Det tillsammans med lite lätt karvande gör att det går att få till väldigt realistiska, mjuka och skarpa motiv.

Den träbränningsteknik jag började med är lödpenna. Det är en ovanlig men inte helt outforskad teknik som ingen i min omgivning, eller knappt ens i Sverige, höll på med. Ett faktum jag finner absurt eftersom det är så kul och snyggt. Lite långsamt började jag utforska med låga och värmepistol för att få snabbare svärta. Denna teknik är dock väldigt outforskad, så jag gick in i det helt blint genom trial and error. Jag började skugga med lågan eller värmepistol mer och mer. Jag breddade mina verktyg och gick bort från lödpenna för detaljer och skuggning till att bränna mot kanter och karva för skarpa detaljer, vilket ger en jämnare nyans. Så nu för tiden använder jag aldrig lödpennan förutom till signatur eller mer extrema texturprojekt.

Jag brukade ofta dela min progress på instagram. Så nu har jag inspirerat ett flertal som tagit efter, vilket känns väldigt givande. Men fortfarande inte mycket inom Sverige, förutom ett fåtal som testat på tekniken. Målet är att balansera konstnärskapet, tatuera, bränna och hålla i kurser och utställningar.

Mina tatueringar och konstverk delar inte instagramkonto. Så för tatueringar hittar ni mig under @pyrotattooing & för träkonsten på @pyroexpressions.

Hitta hit

Adress

Rutger Fuchsgatan 4, 116 67 Stockholm