Eftervård av din tatuering

En guide till att läka och underhålla din nya tatuering
Grattis till din nya tatuering! Oavsett om det är din första tatuering eller ett tillägg till din samling, är korrekt eftervård avgörande för att säkerställa att din tatuering läker bra och behåller sin livlighet över tiden.

1. Lyssna på din tatuerare:

Din tatuerare är din första källa för hut tatueringen läker bäst. De kommer att ge specifik vägledning skräddarsydd för din tatuering, så se till att ställa frågor och göra anteckningar.

2. Håll det täckt:

Din tatuering kommer att täckas med ett bandage eller plastfolie när du lämnar studion. Låt detta hölje sitta på under den tid som din artist rekommenderat, vanligtvis några timmar till en dag. Det skyddar mot smuts och bakterier. Vanligt numera är användandet av Second Skin bandage som underlättar läkningen

3. Rengör försiktigt:

När det är dags att ta bort bandaget, tvätta försiktigt din tatuering med mild, parfymfri tvål och ljummet vatten. Undvik varmt vatten, hårda tvålar eller skrubbning. Badda tatueringen torr med en ren handduk eller låt den lufttorka.

4. Återfukta:

När din tatuering är ren och torr, applicera ett tunt lager av en doftfri, hypoallergen tatueringsspecifik salva, kräm eller lotion som rekommenderas av din artist. Applicera igen vid behov, men överdriv inte. Din tatuering bör aldrig vara överdrivet fet. Fråga din tatuerare om rekommendation av produkt att använda.

5. Undvik solen:

Skydda din nya tatuering från direkt solljus och solarier under läkningsprocessen. Ultravioletta strålar kan orsaka blekning och skada på bläcket. När det är helt läkt, applicera alltid solskyddsmedel för att förhindra blekning.

6. Skrapa eller klia inte:

Det är normalt att din tatuering kliar när den läker, men undvik att klia eller pilla på den. Att göra det kan skada huden och påverka tatueringens utseende. Om klåda är besvärande, klappa försiktigt på området istället.

7. Undvik simning:

Undvik att simma i pooler, bubbelpooler eller naturliga vatten under de första veckorna. Att bada med din tatuering kan introducera bakterier och irritera den läkande huden.

8. Lösa kläder:

Bär lösa kläder som andas för att förhindra friktion och irritation mot din tatuering. Åtsittande kläder kan skava mot tatueringen och bromsa läkningsprocessen.

9. Följ upp med din tatuerare:

Många tatuerare erbjuder gratis touch-ups inom en viss tidsram om det behövs. Om du märker några områden som behöver förbättras eller korrigeras, rådfråga din tatuerare innan du försöker fixa det själv.

10. Ha tålamod:

Hur länge det tar att läka just din tatuering varierar men vanligtvis tar det cirka 1-4 veckor. Den första sårskorpor och peeling är en del av den naturliga läkningsprocessen. Undvik att skynda på det.

11. Potentiella komplikationer:

Se upp för tecken på infektion, såsom överdriven rodnad, svullnad och eller smärta. Om du misstänker en infektion, kontakta en läkare omedelbart. Att ta hand om din tatuering är avgörande för livslängden och utseendet på den.

12. Sist men inte minst – Drick mycket vatten.

Genom att följa dessa steg och rådfråga din tatuerare när du är osäker, ser du till att säkerställa att din nya tatuering håller sig snygg på din kropp i många år framöver.